Veimme tämän tortun tuliaisiksi Juhannuksena mökille, harmitti kun kerkesi alkaa hikoilemaan

Mutta hyvää se oli silti, onneksi!

Taikina

100g voita

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1 rkl vettä

Täyte:

1 1/2 dl sokeria

2 dl vettä

1 dl sitruunamehua

2 1/2 rkl maissitärkkelystä

4 keltuaista

50 g voita

1 rkl vaniljasokeria

Marenki

4 valkuaista

1 1/2 sokeria

 

Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka, jonka halkaisija on noin 24cm. Voitele ja jauhota vuoka.

Tee taikina. Sekoita kuivat aineet huoneenlämpöiseen rasvaan. Lisää taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta taikinoidun piirasvuoan päälle leivinpaperiarkki ja kaada päälle noin 3 dl kuivia herneitä, papuja tai vaikkapa riisiä. Painele leivnpaperia hiukan, jotta se asettuu paremmin.

Paista pohjaa herneiden kanssa 15 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Nosta sitten paperi ja herneet pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

Valmista pohjan tekeytyessä ja paistuessa täyte.

Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumena kkoko ajan vatkaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.

Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on sitkeää ja kiiltävää.

Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle ja tasoita. Lusikoi päälle valkuaisvaahto ja muotoile vaahto aaltoilevaksi. Kypsennä piirasta vielä noin 10 minuuttia kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Piiras on parhaimmillaan heti, kun se on jäähtynyt.